Husk den internationale solidaritet på Grundlovsdag

Demokrati handler ikke kun om retten til at stemme, når der er valg til Folketinget, eller om at kunne protestere, hvis man er uenig i noget, ens lokale politikere har besluttet. Rygraden i vores demokrati er også beskyttelse af minoriteter, sikring af ytringsfrihed og garanti for ligestilling for loven for alle borgere. Også dem, der ikke ligner os selv, føler det samme som os eller ikke har en – trods al – så god retsstat som os.

For når vi fejrer vores eget demokrati, må vi ikke glemme, at den demokratiske ånd ikke stopper ved grænsen til Kruså eller ved Øresundsbroen. Den er en fælles bestræbelse, et fælles håb, der binder nationer og folk over hele verden sammen.

Som verden ser ud i dag, er vi mere forbundne end nogensinde før. Det er nu ikke kun muligt, men også nødvendigt med global solidaritet ifht. at beskytte demokratiske principper globalt. Intet land er en ø i dette store hav af nationer.

I lyset af globale udfordringer som klimaforandringer, økonomisk ulighed og trusler mod demokratiet og vores rettigheder i masser af lande, er international solidaritet ikke en luksus, men en nødvendighed. Kun ved at arbejde sammen, støtte hinanden og lære af hinanden kan vi skabe en bedre fremtid.

I Danmark scorer vi tit højt på statistikker over, hvordan demokratiet har det. Derfor skal vi spille større aktiv rolle i globalt. Vi skal dele vores erfaringer, udfordringer og succeser og lære fra andre i processen.

Når vi fejrer vores Grundlovsdag, fejrer vi også, at vores demokratiske engagement går ud over vores egne grænser. Lad os nære et urokkeligt engagement i international solidaritet, til en verden, hvor demokrati, menneskerettigheder og retfærdighed ikke er privilegiet for få, men arven fra alle.

The post Husk den internationale solidaritet på Grundlovsdag first appeared on Solidaritet.

Indlægget <strong>Husk den internationale solidaritet på Grundlovsdag</strong> blev først udgivet på Solidaritet.